Условна присъда за търговец, укрил над 260 бона ДДС

Бургазлията призна, че е измамил системата, за да живее нормално

Двегодишна условна присъда с 5 години изпитателен срок определи  Окръжен съд –Бургас за Андрей Маринов, заради  укрито  ДДС за 267 012,77 лв.

Престъплението се отнася за 4 месеца през 2006 г, за които Маринов, като управител и едноличен собственик на капитала на ЕООД в Бургас, е избегнал плащането на дънъчните задължения.

За целта мъжът е подал некорекна декларация пред НАП. В дневниците за покупки по ЗДДС той включил 27 фалшиви  данъчни фактури, за сделки между неговото дружество и други търговци, които реално не са били осъществени.  Маринов отразил в посочените справки декларации по ЗДДС данък добавена стойност,  който не му е бил начислен.

Андрей Маринов се призна за виновен и обясни, че е укрил ДДС-то заради семейството си.

„За да мога да работя и да получавам прилична заплата“, каза  подсъдимият. 

Според процедурата при съкратеното следствие съдът намали първоначално определеното му наказание от 3 години лишаване от свобода с 1/3 и постанови Маринов да търпи 2 години лишаване от свобода условно , с 5 години изпитателен срок. Съдът отказа  разгледа в това съдебно следствие граждански иск от Териториалната дирекция  в Бургас за сумата на укрития данък.