Може ли хормонът на любовта да ви накара да излъжете?

Човек е склонен да мами „за общото благо“?

Изследователите твърдят, че окситоцинът може да увеличи проявата на неискреност в различни социални ситуации. Този хормон се секретира във високи концентрации по време на много положителни емоции като влюбване, оргазъм или раждане на дете.

Окситоцинът се освобождава от мозъка и по време на кърмене, като помага за създаването на връзката между майката и бебето.

Хормонът на любовта обикновено се свързва с доверието и привързаността, но учените смятат, че той действително може да накара хората да лъжат, така че да следват интересите на своята група.

Изследователите са установили, че индивидите, които имат високи нива на окситоцин, могат да излъжат далеч по-лесно в една игра, за да подпомогнат успеха на своя отбор. Тоест, човек е склонен да мами „за общото благо“.

Предишни изследвания показаха, че този хормон помага на женените мъже физически да се дистанцират от чуждите, но привлекателни жени.

Авторите на проучването казват следното: „Забелязахме връзка между окситоцина, който насърчава чувството за принадлежност и сътрудничество с проявата на нечестност, която обслужва груповите интереси.“

Можем да заключим, че този хормон обслужва личните ни интереси и когато го секретираме сме по-склонни да излъжем, но само ако това може да е от полза за нас или близките ни.