Откриват изложба "Извървени пътища"

Тя представя творчеството на Владимир Пенев-живопис и Слави Георгиев-стихове

На 4 април в 18.00 ч. в изложбената зала на ул.“Байер 1“ в Стара Загора се открива съвместна изложба под наслов "Извървени пътища" на Владимир Пенев-живопис и Слави Георгиев-стихове.

Творческият тандем на четката и перото ни дава възможност да почувстваме по- пълно едни  други,  паралелни на нашия път пътища, и ни кара с възхитена готовност да съпреживеем емоционалния им свят, където водени от магията на багрите и словото, отново, заедно с тях  да  извървим извървените вече пътища.

Изложбата е организирана от местното представителство на Съюза на българските художници.

Извървени пътища

Когато се срещне за първи път творчеството на един от най- ярките свещенослужители в храма на българското изобразително изкуство-  художникът  Владимир Пенев (име, което спокойно може да бъде споменавано до тези на големите майстори на нашата живопис) непредубеденият зрител, виждайки неговите произведения, разбира, че за да се създава поезия, не винаги е нужно да си служиш с писаното слово.

Достатъчно е да си докоснат от Бог- а Бог не само е докоснал  Владо, а направо е  изсипал в душата му  разбирането за съвършенство.

Разглеждаш нарисуваните от него стихове, които сякаш ти казват: „Хайде да си поговорим за пътищата, тези капризни повелители на дните ни. Имаме ли власт над тях.  Ние ли сме техните създатели или те ни създават...? Колко от тях трябва да извървиш, за да осъзнаеш, че най- после си стъпил на  ПЪТЯ, оня, който би трасирал с вълшебната мозайка на  живота си?”

И докато се питаш има ли изобщо такъв път, картините те водят по  пътища, където смело наивните и сякаш живи кипариси, прикриват в сенките си  онези мечтани жени– ту бледи, сияещи и мълчаливи, ту – преднамерено еротични и ексцентрични в своя ретро вариант, а хората без дрехи, фигурите и кучетата танцуват под натрапчивия звук на тишината като  безплътни сенки в самотата на извървените ни пътища.

Пътища, където умело и точно се вплитат  драматургичната фабулност на живописта и неочакваната сюжетност на поезията, а нали точно тя, поезията, е еманация на човешкия дух и  тъкмо затова и поетичният албум „Два куфара спомени”  е една неотделима част от извървените пътища на чудесния творческия дует Владимир Пенев и Слави Георгиев.