Отбелязваме Световния ден на бездомните животни

На 4 април се отбелязва Световният ден на бездомните животни

Международната "Фондация за животните" е определила целия април за инициативи в помощ на животните без дом. Днешният ден призовава да покажем съпричастност и подкрепа на живеещите на улицата котки и кучета. Този ден се отбелязва за първи път в Холандия през 2010 година. Целта е да се напомни, че ние, хората сме виновни за присъствието на животни по улиците и е наша отговорността техният брой да намалява. Според треньора на кучета Венци Дачевски:

Проблемът е породен от нас самите, от хората. Животните нямат вина, че са на улицата, че са в това състояние, че живеят на глутници по кварталите. Ние сме тези, които сме допуснали тези животни да са на улицата. Дори кучетата да бъдат евтаназирани, да бъдат вкарани в някакви изолатори, няма как тутакси да се реши този проблем. Това си е природен закон - всяко едно място се заема от друго животно. За да бъдат добри към нас животните и хората, ние трябва да бъдем добри към тях.

Едно от най-важните неща за намаляване броя на уличните кучета и котки е тяхната кастрация, препоръчват от "Четири лапи", цитирани от БНР, а "Анимъл рескю" провежда от няколко години кампания за осиновяване на спасени от фондацията бездомни котки и кучета.