ЦИК отказа да регистрира Darth Vader като президент

За да влезе в надпреварата, Вейдър дори е платил задължителния депозит от 2,5 млн. гривни

Централната избирателна комисия на Украйна отказа да регистрира като кандидат за президент заместник-председателя на украинската Интернет партия Darth Vader.
В решението на ЦИК се отбелязва, че отказът е заради несъответстващи данни за мястото и времето на провеждане на конгреса на издигащата го политическа сила.
Дарт Вейдър е подал документи, в които пише, че конгреса е проведен на 25 март в село Николаевка, Одеска област. Областният изпълком обаче е предоставил по тяхно искане данни на ЦИК, в които се казва, че на указаното място се намира частен дом, в който не може да се проведе масово мероприятие като конгрес на партия.

Представяйки решението на комисията по казуса Дарт Вейдър, членът на Украинската ЦИК Игор Жиденко отбелязва, че опитът за регистрация може да се приеме и като шега, "ако някой не беше заплатил изискуемия по закон депозит за участие в размер на 2,5 милиона гривни" (310 хил. лв).

Жиденко оповести и истинското име на Дарт Вейдър - Виктор Шевченко, който го е променил официално на 19 март в Оболонското районно управление на вътрешното министерство на Украйна в Киев.

Вижте снимки на потенциалния кандидат-президент в нашата галерия