Вадим си електронно важни документи от лятото

Вече се работи и над мобилна версия на електронното правителство

Това лято трябва да заработят 50 от най-популярните услуги на Столична община. След година всяка онлайн услуга вече ще може да се плаща и през интернет. До няколко месеца в столицата трябва да са достъпни всички важни услуги. Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров изброи какви документи ще можем да си вадим онлайн: „Удостоверение за гражданско състояние, за раждане, за брак, за смърт... Удостворение за плащане на местни данъци, удостворение за платен данък на моторно превозно средство и тн”.

Вече се работи и над мобилна версия на електронното правителство, който ще позволи всички услуги да са достъпни и през телефона, информира bTV.

За 5 години България се срина от 40-то на 70-то място в света по ниво на внедряване на електронни услуги сред гражданите. В момента у нас може да се възползвате от близо 500 онлайн административни операции, но на практика работещите са около 60.

За да се подобри положението, 300 милиона лева по оперативните програми са предвидени за разработване на електронни услуги за следващите 6 години.

Единственият до момента министър на електронното управление – този от служебния кабинет, Роман Василев признава, че с тези пари и добрите ИТ специалисти у нас, нещата могат да се случат много по-бързо. Той обясни: „Нещата, ако имаме желание, защото ресурс има, могат да се случат до 2-3 години да бъдем на ниво, което да бъде завидно. Не само ние сами да си завиждаме, а и навън да ни завиждат".