Румънците на "въстание" срещу добива на шистов газ

В над 60 румънски града и села утре ще се проведат митинги и шествия срещу добива на шистов газ чрез използването на метода „хидравличен фракинг". Румънци ще протестират утре и в много градове в чужбина, включително Берлин, Брюксел, Лондон, Мадрид, Милано, Мюнхен, Ню Йорк, Париж, Прага, Рим, Торонто, Виена.

„Всички ние ще излезем по улиците, независимо дали живеещи в градове или села, хора от различни етнически групи и с различни убеждения, вътре и извън страната, заедно да защитим нашата земя, нашата вода и нашия въздух", посочват организаторите на протеста, пише news.ibox.bg.

Те искат от румънския парламент и от правителството следното:

1. Законна забрана на хидравличния фракинг, използван при проучването и добива на неконвенционални въглеводороди, включително шистов газ.

2. Отмяна на решението на правителството, което незаконно одобри споразуменията за разработването на находищата от шистов газ.

3. Да уважава волята на местните общности и да гарантира по-голяма прозрачност при процеса на взимане на решения.

Протестиращите коментират още, че в Румъния няма законова рамка относно използването на неконвенционални енергийни източници като шистовия газ. Въпреки това за около 70% от територията на страната са издадени разрешителни за проучване и добив на газ и нефт. Според гражданите газовите и нефтените компании могат лесно да се възползват от липсата на регулации за прилагането на хидравличния фракинг без подходяща оценка за въздействието върху околната среда и върху хората, както и без мониторинг на дейностите.

„Това поставя живота ни на риск и е тотално пренебрежение и незачитане на волята на хората", посочват протестиращите.

Протестът срещу хидравличния фракинг навлиза в нова фаза. В село Пунгещи, с помощта на силите на жандарменията, „Шеврон" подготвя първия си сондаж.

Бясното и безумно експлоатиране на природните ресурси обрича Румъния на невъзвратимо замърсяване. Интересите на компании като "Шеврон", "Газпром" и ОМВ са с предимство, докато гражданите са оставени сами да се защитават и да се борят за правата си.

Румънските протестиращи припомнят, че фракингът е забранен в много градове и страни по света, като посочват 18 американски щата и европейски страни като Франция и България.