Приходите на Столичната община вървят добре

Над 3 млн. лв. повече приходи са постъпили от данъка за МПС

Очакваме собствени приходи в размер на 528 млн. лв. за тази година по одобрения от общинския съвет бюджет. Това каза заместник - кметът на град София - Дончо Барбалов, по време на пресконференция, информира „Фокус”.

„За преизпълнение няма да говорим на този етап. Надяваме се да изпълним изцяло приходната част. Събирането започва много добре. Приходите устойчиво са над миналогодишните за първите три месеца. Тази година имаме с 4.5 млн. лв. повече приходи или 20% от приходите на общината са изпълнени, 21 % от данъчните приходи, така че кампанията върви много добре, за което трябва да благодарим на софиянци”, каза още зам.-кметът.

Общината прави всичко възможно, за да може „всеки който желае, където пожелае да плати своите данъци. Софиянци може да платят, в който пожелаят отдел на дирекцията, а не както беше досега – в отдела, където е регистрирана собствеността.”Създали сме организация. Съботите - 5, 12 и 26 април ще бъдат работни, за да може всеки, който желае да плати своите данъци в съботните дни, да се възползват от 5% отстъпка по данъка за недвижимите имоти или данъка за моторните превозни средства”, информира зам.-кметът.

За първото тримесечие на 2014 г. Столичната община има с над 3 милиона лева повече приходи от данъка за моторни превозни средства. Новината съобщи пред журналисти заместник-кметът Дончо Барбалов.  Изпълнението на прихода от този данък за миналата година е над 100%. Това се дължи и на добрата ни работа с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, отбеляза зам.-кметът.

През последните няколко години се забелязва положително отношение на столичани към техните данъчни задължения. До голяма степен това, според Барбалов, е в резултатите на работата на общината. Когато хората виждали резултати и къде се инвестират средствата им, били по-склонни да плащат своите задължения, информира БНР.

Във всички 22 отдела на Дирекция „ Местни данъци и такси” в София днес работиха дежурни каси. Първите граждани, обслужени в двете каси в отдел „ Средец - Триадица” бяха поздравени от зам.-кмета Барбалов. Дежурни каси ще работят в още две съботи от месец април от 9.00 до 13.00 часа. Това се въвежда за удобство на гражданите, които до края на април могат да ползват 5% отстъпка при заплащане на данък сгради и върху превозните средства.