5-годишен смайва с хакерски умения (видео)

5-годишно момче смая експертите по компютърна сигурност

Краката на малкия Кристофър може и да не докосват пода, когато играе на Xbox-а на баща си, настанил се удобно на канапето в семейния дом в Оушън Бийч, но 5-годишното хлапе си е истински хакер, уважен официално от Microsoft, като разработчик по сигурността.

Кристофър фон Хасъл (Kristoffer Von Hassel) успял да преодолее защитата на Xbox Live акаунта на своя баща и да играе игри, които не са подходящи за възрастта му, като натиска многократно SPACE-клавиша, а след това ENTER.

Явно крушата не пада по-далеч от дървото, тъй като баща му Робърт работи в областта на информационната сигурност. А това и даже не е първото завоевание на малкия хакер, който още на годинка, разказва баща му, успява да преодолее lock-скрийна на телефона на баща си чрез задържане на Home клавиша.

"Винаги се вслушваме в нашите потребители и им благодарим, когато ни правят достояние проблеми със сигурността. Тук, в Xbox, ние вземаме въпросите свързани с безопасността извънредно сериозно и оправихме своевременно проблема", се заявява в официално съобщение от страна Xbox, след като Робърт докладва за бъга в конзолата на Microsoft. От компанията включват Кристофър в списъка с хора, които са допринесли за сигурността на системите на Microsoft. В знак на благодарност, компанията подарява на семейството $50, четири игри и едногодишен абонамент за Xbox Live. Е, не е стандартно възнаграждение за откриването на бъг (макар че пропуска в сигурността на системата открит от Кристофър е доста сериозен), но пък може би е стимул за малчугана да продължи. Но какво? Запитан какъв иска да стане, когато порасне, малкият хакер заявява уверено пред камерата на KGTV: "Геймър!"