Деца от 7 области се включиха в турнир по водно спасяване

Спорт

06-04-2014, 11:55

Снимка:

Областен съвет на БЧК Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да протегнем ръка

Еврокомисар Георгиева дари средства на БЧК Стара Загора

БЧК отчете 2013-та година

Старозагорските малки спасители окупираха челните места

74 деца в 14 отбора от седем области на страната се включиха в Третия турнир по водно спасяване "Деца спасяват".

Турнирът се проведе на покрития общински плувен басейн в Стара Загора. За участие в надпреварата на старт застанаха 74 от предварително заявените 78 деца от 14 отбора от областите Кюстендил, Велико Търново, Бургас, Габрово, Ямбол, Варна и Стара Загора.

Спортното събитие се организира и проведе от Областния съвет на БЧК - Стара Загора като част от превантивните и просветно-профилактичните си дейности за намаляване на водния травматизъм сред населението и особено сред децата.

Малките спасители бяха разделени в 2 възрастови групи: 12-13 годишни и 11-годишни и по-малки, отделно за момчета и момичета. Децата се състезаваха в 3 състезателни дисциплини: 50м свободен стил с изваждане на предмет от дълбочина 1,80 м преди финала и финиширане с предмета; 40м извличане на манекен – 20 м плуване до манекена и 20 м извличане и 50м плуване под препятствия.

Между отделните дисциплини на малките спасители бяха представени демонстрации на техники по водно спасяване от спасители, обучавани в курсовете на Областният съвет на БЧК - Стара Загора.

След оспорвано съревнование отборното класиране спечели СКП „Траяна” – Стара Загора – 117 точки, следвани от КПС „Черно море” – Варна – 72 точки, СК „Викинг 2008”  - Севлиево – 66 точки, ПК „Започни да плуваш” – Бургас – 63 точки, ОС на БЧК – Стара Загора – 45 точки и 6-ти ПК „Етър”  - Велико Търново – 44 точки. Те са отличени с купи и грамоти, а достойните им подгласници – с грамоти за отлично представяне.

В индивидуалната надпревара първите места в категориите спечелиха Георги Георгиев от Бургас, Ивелина Иванова и Денис Канев от Стара Загора и Карина Борисова от Велико Търново. Те бяха отличени с медали и предметни награди с марката SPEEDO.

Съорганизатори на спортно-образователната проява вече традиционно са СКП „Траяна” – Стара Загора и Дружеството на водните спасители – Стара Загора. Община Стара Загора подкрепи турнира, като предостави безвъзмездно базата на общинския покрит плувен басейн в града за деня на провеждането му. 

Турнирът „Децата спасяват” е уникален за страната ни поради комплекс от фактори, най-важните между които са: неговата насоченост изцяло към децата, във възраст, в която активно се усвояват нови знания и умения; извършването единствено на комплексно индивидуално класиране за насърчаване на комплексната подготовка за участие; сътрудничеството между много и различни структури, с различна сфера на дейност, от национално и местно ниво, за успешното осъществяване на турнира; осъществява се изцяло с доброволен труд; информационното осигуряване на турнира позволява резултатите от всяка дисциплина и комплексното индивидуално и отборно класирането да се обявяват в реално време; турнирът предлага уникална комбинация от обучение, състезание и забавление.