Експерт: България се превърна в инкубатор за езикови гимназии

Сектори като мебелния страдат от перманентна липса на квалифицирани кадри

"В последните години България се превърна в инкубатор за езикови гимназии” – това каза за Bulgariautre.bg Елица Ненчева, Изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

БКДМП беше основен съорганизатор на специализираните изложби Светът на мебелите и Техномебел, заедно с Интер Експо Център – София, който беше домакин на експозициите между 1 и 5 април. В рамките им над 150 изложители се срещнаха с потенциални инвеститори и клиенти и обмениха опит с колеги. Много от тях изразиха персонална благодарност на Елица за оказаната помощ.

Самата тя заяви, че от Камарата са останали много доволни от тазгодишното издание на двете браншови изложения – в залите на ИЕЦ продуктите си представят много повече изложители, които се радват и на повече посетители.

"Фирмите имаха възможност да се срещнат с посетители, търговци, дистрибутори, инвеститори и чуждестранни партньори и се надяваме, че част от тези срещи ще се превърнат в договори”, коментира директорът на браншовото сдружение. „Надяваме се на нови пазари”, допълни тя.

В Камарата членуват 264 фирми, повечето от които – малки и средни предприятия. По думите на Елица Ненчева секторът на мебелопроизводството има голям потенциал да осигури заетост в региони с ниска такава. В него работят кадри с висока квалификация, влагат се средства в развитие и иновации.

В същото време браншът страда от липса на кадри – проблем, който имат и сфери като машиностроенето и текстилната промишленост. Докато страната ни буквално се е превърнала в „инкубатор на езикови гимназии”, професионалното образование страда и има нужда от подкрепа. Това мнение споделят и фирмите, взели участие в Светът на мебелите и Техномебел, които заявяват, че имат нужда от квалифицирани хора.

От БКДМП се надяват секторът да попадне в обхвата на европейското подпомагане и съответните оперативни програми, в които досега не е имало място за него.