Страх от отлив на туристи от Беларус заради Украйна

Туроператори очакват проблеми при преминаването на автобусите

Фирмите, които работят на беларуския пазар, се опасяват от силен отлив на туристи заради евентуални проблеми при преминаването на автобусите през Украйна, за да стигнат до България.
146 хил. са туристите от Беларус, които са почивали у нас през 2013 г., от тях около 85 хил. деца, ако не се създаде нормална среда при преминаването през Украйна, този поток ще отиде в друга посока, заяви шефът на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.
Според туроператора Иван Кирязов от България трябва да дойде идеята за диалог между външните министерства на Беларус и Украйна, които да се разбераткак трансферите ще минават нормално. "Украйна сама няма да го направи сама, трябва да го инициираме", допълни Кирязов.
Повечето туроператори изразиха мнение, че алтернативният маршрут през Полша ще оскъпи почивките заради необходимостта от транзитна шенгенска виза и по-дългото разстояние.
Мнението на бизнеса е, че новата ситуация с Украйна и Крим изисква преоценка на пазара и съответни мерки от страна на българските институции.
Според хотелиера Малина Стратиева МВнР трябва да вземе решения по отношение цената и сроковете за обработка на визите като тези за децата се премахнат или бъдат на минимална стойност.
Нейни колеги подсказаха, че има „скрит плюс” в преминаването на Крим към Русия, тъй като украинците ще се пренасочат към други курорти, евентуално и български, пише "24 часа". Конкуренцията обаче не спи, допълват туроператори.