НСО блокира гробищата, ще пази кралска особа

Мисия Пловдив

08-04-2014, 11:57

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Братовчед на Елизабет II идва в Пловдив, грижи се за военни гробове

Принц Едуард ще отдаде почит на британски военни, погребани в Пловдив

Негово Кралско Височество принц Едуард, Херцог на Кент пристига утре в Пловдив. 78-годишният първи братовчед на кралица Елизабет II ще отдаде почит на британските воини, погребани тук. Точно в 10.30 часа започва церемонията на английските гробища. Принц Едуард ще бъде придружен от посланика на Великобритания у нас Джонатан Алън. Домакин е кметът на Пловдив Иван Тотев. Миналата седмица от държавния протокол направиха генерална репетиция на гробището, както се прави в театъра, каза за Plovdivutre.bg директорът на ОП "Траурна дейност" Коста Попов. Всяка секунда от посещението е разписана, кой с кого ще се здрависа, кога ще има речи, поднасяне на венци и цветя и т.н., издаде Попов. НСО ще пази кралската особа. Взети са сериозни мерки за безопасността на гостите.

Тук ще бъде и Атанаска Иванова, която 45 години се е грижила за гробното поле. След като получила инсулт и се парализирала дъщеря й продължава нейната мисия.

Близо 60 са гробовете на загиналите британски войници, разположени на централния гробищен парк. Полето е предоставено за безвъзмездно ползване от пловдивската управа. Погребаните тук са загинали като военнопленници по време на Първата световна война. Английската площ се поддържа от Комисията за военни гробища на общността, чиято централа е в Атина. Организацията е създадена преди близо 100 години. Комисията поддържа повече от 1 милион паметници в над 2 500 гробища по света.

Принц Едуард е на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев по повод отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война.