Откриха 100 тона негодна храна в софийски складове

Това е впъти повече от нарушенията, констатирани в цялата страна за 2013 г.

Само за месец Българската агенция по безопаност на храните (БАБХ) е възбранила близо 100 тона храни в складове на едро в София-област, съобщава Нова телевизия.

Става въпрос за негодни за консумация месо и млечни продукти - обикновено заради изтекъл срок, неясен произход и неспазен температурен режим на съхранение.

Статистиката е стряскаща, защото констатираните в окръга около столицата нарушения са впъти повече, отколкото тези в цялата страна за цялата 2013 г.

Директорът на БАБХ проф. д-р Пламен Моллов отдава това на недостатъчен контрол, при който е напълно възможно част от некачествените храни миналата година да са минали "между капките" на проверките и в крайна сметка да са били... изядени.

Трудно е да се каже обаче за какви количества става въпрос.

На фона на обвиненията на шефа на Агенцията поредно назначение там предизвика скандал - това на Леонид Лавчев, който беше съден преди години именно за искане на подкуп, докато е бил на ръководен пост в структурите.

Според проф. Моллов Лавчев върши добре работата, за която е назначен, макар все още да е в изпитателен срок.

Същевременно ръководителят на БАБХ успокои хората да не се притесняват за храните, които купуват за Великден. На нас обаче ще ни е трудно, при тези сведения.