Чудните форми на реките

Уникално природно богатство

Уникално природно богатство на Колумбия, река Каньо Кристалес извира от южната част на планинската верига Макарена и тече на изток, за да се влее в река Гуайаберо.

Каньо Кристалес е най-пъстроцветната река в света. Водите ѝ са оцветени в пет цвята: жълто, синьо, зелено, черно и червено.

Амазонка е не само най-пълноводната река в света, но и се простира сред един от най-живописните речни басейни на планетата.

Най-голямата река в САЩ Мисури е основен източник на вода за цялата страна.

В щата Северна Дакота в река Мисури се влива в известната р.Сърцето (Heart River), и не е трудно да се отгатне, реката с романтично име образува една от най-красивите „естествени валентинки“ в света. Река Футалеуфу, която тече през Аржентина и Чили, привлича рафтинг ентусиасти и гребци от цял свят в тюркоазеносините си води.

Лена - най-голямата река в целия Североизточен регион на Сибир, е украсена край бреговете си от колони, известни още като Каменната гора, естествена и невероятно красива геоложка формация.

Река Замбези с водопада Виктория, благодарение на политиката за опазване на околната среда на Зимбабве, остава едно от кътчетата, в които дивата природа се разкрива в цялото си великолепие. Около два милиона души годишно посещават реката, за да се насладят на прекрасната панорамна гледка на водните каскади.

Река Нил, наричана царицата на реките, е най-дългата река на нашата планета. Тя извира в северната част на Африка и изминава хиляди километри до Средиземно море, където се влива.

От началото до края си живописният Дунав протича през териториите или по границата на 10 държави, включително и нашата. Реката е иточник на вдъхновение за много творци от европейската култура.

Хорсшу бенд (Horseshoe Bend) в Аризона е световноизвестна природна забележителност, образувана от скалите и водите на р. Колорадо.

Красивата река Яндзъ в Китай физически и културно разделя Севера и Юга на Поднебесната.

 

Галерията можете да видите тук.