РИК отхвърли жалба на ГЕРБ

Секциите в Гълъбово са определени компетентно

Районната избирателна комисия в Стара Загора отхвърли жалба на ГЕРБ относно местонахождението на изборна секция №6 в Община Гълъбово. РИК посочва, че според закона за произвеждане на избори Кметът на Община Гълъбово съвсем компетентно е определил местонахождението и обхвата на изборните секции.

Председателят на организационно-техническият екип и заместник-кмет на Община Гълъбово инж. Пламен Бараков обясни, че по-добро разпределение на секциите в Общината не е съществувало никога, и че миналата година от групата на ГЕРБ - Гълъбово са подавали същата жалба която и тогава е била отхвърлена. Коментирайки жалбата той посочи, че наетите частни помещения са две, не едно. Първото е помещение до автосервиз в квартал ІІ-ри на Гълъбово, а второто е магазин в село Обручище, които по съответния законов ред са наети от собствениците. Местонахождението на секциите е съобразено изцяло с отделните райони в общината и са определени с оглед тяхната функционалност и в удобство на гласоподавателите. Поясняването включва още, че в този автосервиз камери няма, а по закон те са задължителни единствено и само в пунктовете за прегледи на МПС, но не и в автосервизите, както твърдят от ГЕРБ. Също така масово в страната секциите се помещават в училищата, където има камери за видеонаблюдение, някои са поставени дори и в учебните стаи.

Жалбата бе подадена от гълъбовските общински съветници на ГЕРБ срещу заповед на кмета Николай Тонев за образувана избирателна секция в частен автосервиз.