Дъвките предизвикват главоболие при младите

Някои на пръв поглед безобидни навици могат да се окажат наистина вредни за здравето. Така например, любимите дъвки на тийнейджърите може би причиняват главоболие. Според ново проучване 87% от младите, които страдат от редовни болки в главата, могат да се излекуват просто като се откажат от дъвките.

Израелски учени установили, че повечето тийнейджъри, които спрели да дъвчат дъвки, изпитали значително облекчение. Изследователите, начело с доктор Нейтън Уотъмбърг, смятат, че откритието може да позволи на лекарите да лекуват хиляди пациенти с мигрена и главоболие – без необходимостта от допълнителни изследвания или медикаменти. „От нашите 30 пациента, 26 докладваха за значително подобрение и 19 имаха пълна победа над главоболието“, споделя доктор Уотъмбърг.

Най-интересното е, че по-късно някои от пациентите отново започнали да дъвчат дъвки и всички съобщили за рецидив на симптомите. Главоболието се среща не само при възрастните, но и при децата. Все по-чести стават случаите в юношеството, особено сред момичетата. Типични причинители на главоболието могат да бъдат: стресът, умората, липсата на сън, топлината, видеоигрите, шумът, слънчевата светлина, цигарите, пропуснатите хранения и менструацията.

Две предишни проучвания също свързали дъвките с главоболието, но предлагайки различни обяснения. Едното изследване предполага, че дъвченето на дъвка причинява стрес на темпоромандибуларната става – мястото, където челюстта се свързва с черепа. Според друго проучване изкуственият подсладител аспартам е отговорен за главоболието сред младите, пише вестник Daily Mail.

Според доктор Уотъмбърг по-вероятната причина се крие в темпоромандибуларната става. Той смята, че ако аспартамът причиняваше болки в главата, то щеше да има много повече хора, които да се оплакват от главоболие. В много по-големи количества аспартам има в диетичните напитки и други изкуствено подсладени продукти.