БНТ приюти най-мащабния конкурс за тв програми

В годината на 55-я си юбилей Българската национална телевизия ще е домакин на един от най-престижните конкурси за телевизионни програми в Европа - Prix CIRCOM.
Това съобщи генералната директорка на телевизията Вяра Анкова на пресконференция в присъствието на Дейвид Лоуен – президент на Prix CIRCOM, и членове на ръководството на БНТ, пише manager.bg.
Конкурсът е учреден през 1990 г. и се организира ежегодно от Асоциацията на телевизиите на европейските региони.
Форумът събира, оценява и награждава селектирани продукции от цяла Европа, свързани с актуални европейски събития, постижения и тенденции и отличаващи се с високо качество и професионализъм. 30 държави са заявили участие в тазгодишното издание на Prix CIRCOM , а за наградите в 10 категории ще претендират 228 програми.
50 от програмите са в подкатегорията „Документални филми, 35 – в „Магазинни и новинарски предавания”, 29 – в „Citizenship Coproduction”, съобщи президентът на Prix CIRCOM Дейвид Лоуен. Самият конкурс започва днес и ще продължи до 11 април в София. Оценяването на кандидатите ще бъде извършено от жури, включващо професионалисти от 14 държави.
Всички победители ще бъдат оповестени седмица след журирането, а самото награждаване ще се състои на Годишната конференция на CIRCOM през месец май в Цавтат, Хърватия. Тогава ще бъде обявен и носителят на специалната, голяма награда (Grand Prix) на конкурса.