Доброволци следят за качеството на храните в магазините в Бургаска област

Предстои да се направи регистър на непрофесионалните "инспектори"

Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините и складовете. Екип от активни граждани ще помага на Българската агенция по безопасност на храните да насочва вниманието си към проблемни зони, където да се правят по-обстойни тематични проверки, съобщи изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

Предстои да се направи регистър на непрофесионалните "инспектори", вече има изявено желание от много хора, които са готови да бдят за сигурността на храните. Гражданите, които се ангажират с доброволна работа към агенцията, ще бъдат предварително обучени, уточниха от БАБХ.

В четвъртък агенцията ще отвори вратите на всичките си поделения в страната, за да видят хората с какво се занимават инспекторите и как се осъществява контролът. Посетителите ще получат ръководство какво да гледат, когато влязат в магазина да си изберат хранителен продукт.

100 тона храни са бракувани само за месец от инспекторите, които са включени в мобилните звена на БАБХ. В столицата вече работят шест мобилни екипа по 4 човека. Възбраненото количество храни за месец пък надвишава цялото количество за 2013 г., което е 75 т. Най-честите нарушения са неясен произход, изтекъл срок на годност, липса на проследяемост, както и нарушение на температурния режим на съхранение, пише "Монитор". Мобилни екипи вече има и в област Бургас, а скоро ще заработят и в останалите области на страната.

Седем високопоставени служители на агенцията, които заемат ръководни позиции, са отстранени заради нарушения в работата и неефективен контрол, съобщи още Пламен Моллов. Предстои за тяхната вина да се произнесе дисциплинарна комисия, която вече разследва работата им.