Откриха опасен пробив в сигурността на Интернет

Възможно е от него да са се възползвали хакери за кражба на лични данни

Открит е изключително опасен пробив в сигурността на интернет. Милиони пароли, номера на кредитни карти и други твърде чувствителни данни са станали достъпни за потенциални компютърни хакери, които може тайно да са се възползвали от проблема преди откриването му, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Вести.бг.

Според Ройтерс това е един от най-сериозните пробиви в интернет сигурността през последните години.

Той е установен тази седмица и засяга технологията за кодиране, предназначена да защитава интернет адресите, електронните пощи, чатовете, интернет търговията и услугите.

Експертите по електронна сигурност, които са открили опасния пробив, наречен "хартблийд" (heartbleed - сърдечно кървене), са особено обезпокоени, че той е останал неразкрит в продължение на повече от две години

Това е принудило министерството на вътрешната сигурност на САЩ вчера настоятелно да посъветва света на бизнеса да направи щателна проверка на своите сървъри, за да види дали те не използват уязвими версии на този тип софтуер, известен като OpenSSL.

Недостатъкът на този софтуер дава възможност за декодиране на онлайн трафика, включително и достъп до паролите, банковата информация, личните и здравните данни и тайните кодове на милиони потребители, обяснява Ройтерс.

Пробивът е разкрит от интернет гиганта "Гугъл" и малката финландска фирма за електронна сигурност "Коудномикън", като двата екипа са работили независимо един от друг.

Макар че вече има начин тази "дупка" в сигурността да бъде запушена, все още има много причини за безпокойство, каза Давид Шартие, шеф на "Коудномикън". "Не мисля, че който и да е от потребителите на тази технология е в състояние да даде твърди гаранции, че те не са пострадали", добави той.

Шартие и други експерти по компютърна сигурност съветват хората да сменят всички пароли, които ползват в интернет, дори и да нямат подозрения, че са станали обекти на хакерски атаки, защото тези атаки в много случаи не оставят видими следи. Но

само смяната на паролите ще се окаже безполезна, докато засегнатите интернет услуги не инсталират новия софтуер за запушване на пробива в сигурността, пуснат в понеделник.

Това задължава интернет услугите, засегнати от "Хартблийд", да предупредят своите потребители за потенциалните рискове и да ги уведомят, когато коригиращият софтуер бъде инсталиран, за да могат те да сменят паролите си, отбелязва Асошиейтед прес.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен