Нови тенденции на пазара на ваканционни имоти по Южното Черноморие

Нараства интересът към по-малки градчета като Поморие, Созопол и Царево

Тенденциите в летните курорти недвусмислено говорят за разкриване на нови възможности за развитие на ваканционния пазар. Според запознати пазарът днес е по-активен в сравнение с миналата година.

Още преди няколко месеца се усети отчетлива тенденция на интерес не само към класическите дестинации - по-големите градове и курорти на Южното Черноморие - Бургас и Слънчев бряг, но и към малки градчета като Поморие, Созопол, Царево.

Цените в Созопол за 2013 година бяха около 990 евро на кв.м, като в първите месеци на 2014 г. те са в диапазона 950 - 1 200 евро. В Поморие квадратният метър ваканционна площ в момента струва между 850 и 1000 евро.
Според експерти съществува известна разлика между клиентите в двата морски града. Заинтересованите от Созопол търсят по-скоро лайфстайл дестинация с опции за почивка и забавление, докато клиентите в балнео селището Поморие са предимно млади семейства и пенсионери, които търсят уседналост и постоянно пребиваване.

Предпочитанията на клиентите са също основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположение, както и инфраструктурата в населеното място са сред водещите мотиви за сключване на сделка.

Прогнозите на експертите за пазара на ваканционни имоти е за успешна 2014 година, като очакваният ръст в активността е от 5 до 10 %. Малко вероятно е да станем свидетели на съществени движения в ценовите нива. Профилът на клиентите ще се запази, като е възможна появата на нов тип купувачи, макар към момента да няма недвусмислени индикации за това.