100 000 души на година получават спешна помощ в УМБАЛ

Това е един малък Пирогов, каза проф. Карен Джамбазов

По 100 000 пациенти на година преминават през Спешното отделение на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. От тях 75 000 души получават здравна помощ, без да бъдат хоспитализирани, съобщи директорът проф. д-р Карен Джамбазов.

„До момента УМБАЛ „Св. Георги” е най-голямото лечебно заведение в страната. Това е болницата, която съчетава разнолики дейности и има както спешна помощ, както уникални звена, които не съществуват в Южен-централен регион, така има и дейности по профилактика и диагностициране на болни с онкологични заболявания. Имаме и дейности по преподаване на студенти и докторанти, обучение, както и специализация на младите лекари. Тази болница обобщава в себе си един малък Пирогов, да не кажа и по-голям. Имаме и всички останали дейности, необходими за 3-то ниво на компетентност”, заяви проф. Джамбазов.

В момента лечебното заведение има 1345 легла, а след откриването на новото отделение по Физиатрия, те ще бъдат увеличени с още 40. За създаването на отделението преди 2 години здравното министерство е отпуснало 1 милион лева. „Към днешна дата отделението е почти напълно готово, с модерна апаратура и условия, които няма другаде в страната. Повечето стаи са с две легла и собствен санитарен възел, имаме и няколко бокса с единични легла, като отговаря на съвременните стандарти в медицината. Така че общо леглата ще станат 1385, което ще е най-големият брой болнични легла в страната”, каза директорът на болницата.

35 клинични звена работят в здравното заведение по почти всички 300 клинични пътеки по националния рамков договор. „И ние поемаме не по-малко от около 75 000 пациента годишно, които преминават през болницата”, уточни професорът. Срещата с медии в УМБАЛ „Св. Георги” бе по повод 135-а годишнина от създаването на лечебното заведение и в нея взе участие и проф. д-р Иво Димитров, дългогодишен ръководител на „Катедрата по социална медицина“ в Медицински университет – Пловдив и летописец на  болницата и висшето училище.