10 милиона са дълговете на Университетска болница

Мисия Пловдив

09-04-2014, 16:17

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 000 души на година получават спешна помощ в УМБАЛ

Навършват се 135 години от създаване на лечебното заведение

Между 9 и 10 милиона лева са просрочените задължения на УМБАЛ „Св. Георги” в момента, съобщи директорът на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. „За съжаление болницата наследи доста сериозни задължения. От една страна дългосрочни, които са общите дългове на болницата. Втората величина са така нар. просрочените задължения на болницата и те са критерият за състоянието на която и да е фирма. Заварихме около 13 милиона и 200 хиляди лева просрочени задължения през 2010г., които през лятото на 2010 г. бяха достигнали почти 19 милиона лева.”, заяви Джамбазов.

Инвестирани са били над 28 милиона лева собствени средства в апаратура и в ремонти. Със спечелени проекти по оперативни програми на ЕС е внедрена техника за над 7 млн. лева. Това е предпоставка лечебното заведение да бъде една от шестте високотехнологични университетски болници в България. Персоналът получава навреме и в пълен размер възнагражденията си. Дори в сравнение с предходната година през 2013 г. заплатите на служителите са увеличени с общо 3 млн. лева, съобщиха още в лечебното заведение.

През миналата година са извършени 27 675 операции. Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги” разполага и с няколко уникални за региона звена – Отделение по инвазивна кардиология, Клиника по кардиохирургия, Клиника по неврохирургия, Клиника по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Хематология, Онкохематология, Клиника по детска хирургия.

Днешната УМБАЛ „Свети Георги” е приемник на разкритата веднага след Освобождението през 1879 г. болница на Дружество „Свети Пантелеймон”. Първият й управител е д-р Стоян Чомаков, а персоналът включва петима лекари и една старша сестра. В последвалите няколко години лечебницата е наречена Пловдивска първостепенна болница и придобива статут на държавно лечебно заведение. От Джендем тепе постепенно се премества в настоящата си База 1 на бул. „Васил Априлов“ №15А. База 2 – Хирургичният блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, е построена през 1987 г., разказа проф. д-р Иво Димитров. В наши дни УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената база за обучение на студенти на Медицински университет – Пловдив.