Областният управител свика среща за решение на проблема с незаконната сеч

Очаква се в рамките на следващите 2 седмици Живка Аладжова да организира нова среща в подобен на днешния формат

Областният управител Живка Аладжова проведе работна среща с кметове на общини от областта, представители на Държавните горски стопанства в областта, Регионалната дирекция по горите – Стара Загора, ОД МВР и ОУПБЗН, на която бяха обсъдени конкретни мерки и действия на всяка от институциите за опазване на горския фонд.
Аладжова изиска от всяка от държавните институции резултати от извършените проверки на състоянието на горските масиви и регистрираните набези в засегнатите райони.
“За всички е ясно, че проблем с незаконната сеч съществува, въпреки добрата координация между институциите. Поставяме началото на поредица от срещи, на които поетапно се надявам да отчитаме все по-добри  резултати от успешната съвместна дейност между различните компетентни органи“, каза Живка Аладжова при откриването на срещата.
„Във всяка община има места, които са свързани с присъствието на малцинствени групи и случаите на незаконна сеч са съсредоточени именно там.

Проблемът винаги е бил национален и за решаването му е нужна цялостна стратегия“, заяви директорът на Регионалната дирекция по горите – Стара Загора Петър Заяков. Той се ангажира от началото на следващата седмица да бъде ограничен достъпа до местността Карасиврия край Стара Загора.
Директорът на Държавно горско стопанство – Стара Загора Севдалина Иванова  изказа специална благодарност си към Областния управител Живка Аладжова  за  пряката й ангажираност с проблема „Карасиврия“, който по думите й, съществува от десетилетия. „Никога обаче той не е бил толкова широко засегнат и затова се радвам на тази среща“, сподели Иванова.
Освен Карасиврия край Стара Загора, сред засегнатите от набези райони в областта са Копринка, Хан Аспарухово, Паничерево, Едрево, Ягач, Каракос, Горно Черковище и др., стана ясно от изказванията на представителите на Горските стопанства и общините.
Гл.инсп. Иван Чолаков, директор на ОДМВР – Стара Загора, изтъкна добрата съвместна дейност между полицията и останалите институции и подчерта, че в последните години бележи ръст броят на откритите досъдебни производства за незаконна сеч и транспортиране на дървен материал.
Областният управител Живка Аладжова изрази удовлетвореността си от проведена среща и обобщи конкретните стъпки, за да се подобри сътрудничеството между институциите в борбата за опазване на горския фонд. До 14 април тя изисква от ДГС по райони, от РДГ, полицията, охранителните фирми, ангажирани с опазването на горите и общините подробни графици за индивидуални и съвместни проверки на проблемните местности.

Аладжова настоява за по-засилено полицейско присъствие в кв. Лозенец в Стара Загора, за по-затегнат контрол при регистрационния режим на превозните средства, използване за транспортиране на дървен материал, както и за по-сериозно внимание от страна на контролните органи за проследяване на веригата от извършителите на незаконната сеч до крайните потребители на дървения материал. Областният управител ще инициира работна среща с ръководствата на НАП – Стара Загора и РДГ, за да се обсъдят възможностите за повишаване на събираемостта от наказателните постановления. Живка Аладжова подкрепи идеите за законодателни предложения – като превантивна мярка задържаните нарушители да извършват обществено-полезен труд, както и да се премахне възможността конфискуваните при установяване на нарушение превозни средства и животни да бъдат откупувани.