Руснак, присвоил 19 млн. рубли, остава под домашен арест в Бургас

Крими

10-04-2014, 13:04

Снимка:

kazanfirst.ru-

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Ако бъде признат за виновен Андрей Чирков ще лежи 10 години в затвора.

Руснакът Андрей Чирков, който е издирван от руските власти за присвояване в особено големи размери, ще остане за 40 дни под домашен арест в Бургас. Чирков е от Магнитогорск и е търсен за разследване по обвинение в тежкото престъплениe, за което се в Русия се предвижда затвор за 10 години.

 Руската прокуратура посочва, че деянието е извършено чрез измама по повод на сключен договор между Чирков, в качеството му на директор на строителна компания, и полицейския департамент в Челябинск, за реконструкция на сградата, ползвана от полицията. Строителният предприемат обаче изпратил документ с невярно съдържание на своите контрагенти, с който управляваното от него дружество е получило неправомерно въпросната крупна сума от 19 500 000 рубли. Според руските власти те били присвоени от него. Според законодателството на Руската федерация  за престъплението не е предвиден давностен срок. По българския Наказателен кодекс то съответства на престъплението длъжностно присвояване.

Бургаската окръжна прокуратура поиска руснакът да бъде задържан под стража. Според съд обаче Андрей Чирков е със чисто съдебно минало, има адресна регистрация, живее от дълго време в България и се занимава със законна търговска дейност. Магистратите прецениха, че не може да бъде пренебрегната и презумпцията за невинност и го оставиха да изчака производството по екстрадиция в домашни условия.