Нина Найденова: Еврофондове са ключови за България

Според кандидат за евродепутат страната ни няма нужда от месия, а от реформи

Страната ни трябва да облекчи процедурите при кандидатстване за средства от еврофондовете. Ако това не се случи, няма да успеем да повишим достатъчно степента на тяхното усвояване. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Нина Найденова. Според нея управляващите продължават погрешно да разчитат на тромавата бюрокрация като на своеобразно средство за контрол при изпълнението на програмите, финансирани с пари от Европа.  

Еврофондовете са ключови за България. Към момента реална опасност за тяхното спиране не съществува. Друг е въпросът, че по усвояването на еврофондовете трябва да се направи нещо ключово и е жалко, че нито предишните, нито настоящите управляващи го разбират – това е да се премахне бюрокрацията. България е единствената страна членка от ЕС, в която процедурите са прекалено усложнени. Хората просто не успяват да кандидатстват по европрограмите и това е причината да не усвояваме достатъчно евросредства”, категорична бе Найденова.

 Според нея качественото усвояване на европейските средства е от ключово значение за развитието на страната ни, тъй то като може да подпомогне значително България в осъществяването на някои от най-належащите реформи, касаещи икономическия, здравен и образователен сектори.

„Тези реформи трябва да бъдат дългосрочни и могат да бъдат реализирани само ако по тях се постигне надпартиен политически консенсус“, обясни Найденова. Тя добави, че страната ни няма нужда от месия, а от национално съгласие и дългосрочни политики, изработени от експерти. Има нужда от последователност в провежданите политики от различните правителства, защото проблема на България е именно липсата на последователност.

„Всеки, който идва в управлението в национален или в местен план, отхвърля с лека ръка всичко свършено преди него и започва да строи наново - така къща не се гради”, заяви в заключение кандидатът за евродепутат, цитирана от пресцентъра на АБВ.