Решителни мерки за прекратяване на незаконната сеч обяви днес Живко Тодоров

Със специален софтуер ще локализират местоположението на посегателствата

Предотвратяване на пожарите в горските площи, изчистване на незаконните постройки и нерегламентираните сметища, както и борба с шума, сводничеството и разпространението на забранени вещества в ромския кв.„Лозенец“ – това са основните направления за работа на общинската адинистрация и отговорните институции, които очерта на среща по проблемите на незаконната сеч днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той увери, че общината вече има план за действие, целящ въдворяване на ред в квартала.

Ще изготвим график за това и ще потърсим подкрепата на жандармерията, за да се гарантира опазването на обществения ред, каза Тодоров.

Започва премахването на незаконните постройки  в кв. „Лозенец“, където самонастанилите се роми изсичат опожарените гори в близост до квартала. Тече процедура и до момента никой не е обжалвал заповедите ми за премахването на постройките, така че никой не може да има претенции, уточни кметът.

Той каза още, че е подготвено изменение и допълнение към Наредбата за обществения ред, касаещо забраната за движение на каруци на територията на град Стара Загора, което ще влезе в дневния ред на следващата сесия на ОбС, съобщи кметът.

За да се справи с проблема с изсичането на горите в района на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), през миналата 2013 г. общината сключи договор с охранителна фирма, която успя да спре настъплението към обсерваторията и парковите площи.

Живко Тодоров каза още, че се разработва софтуер, който на практика е и мобилно приложение за телефони, с което гражданите могат да фотографират и да изпращат снимки, като системата ще позиционира обекта на картата и по този начин бързо ще се локализира сигнала и съответния проблем. По този начин, когато се приемат сигнали на граждани от горските терени край града, ще може лесно да се уточни местоположението на посегателствата.

Тодоров подчерта, че от предприетите краткосрочни мерки най-важно е недопускането на палежи на горските масиви над кв.„Три чучура - север“ през летните месеци. До два месеца ще заработи и Център за градска мобилност, в който ще се приемат сигнали и ще се контролират снегопочистването, сметоизвозването и движението на градския транспорт, съобщи ресорният зам.-кметът йордан Николов. В центъра ще бъде ситуриан и горещият телефон 0800 157 37, на който гражданите подават сигнали за нередности.

На последната общинска сесия съветниците са подкрепили предложението на кмета да се кандидатства за финансиране по европейски проект за закупуването на безпилотен вертолет с камера за наблюдение на горските терени край града. Според кмета Живко Тодоров за справянето с проблема са необходими и законови промени.

На днешната среща той съобщи още, че мерките включват засилено полицейско присъствие, постове от служители на охранителната фирма, които наблюдават периметъра, охранителни постове и на трите моста, по които минават подстъпите към гората.

Участие в нея взеха представители на общинското ръководство, гражданството, медиите, Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство, охранителната фирма 3S СОТ, Областна дирекция МВР.