Обновеният пазар „Димитър Петков” - градско пространство за изкуство

Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019

На 13 април 2014г. от 11.00 часа заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов ще присъства на откриването на обновения пазар „Димитър Петков”, който на Цветница ще бъде превърнат в пространство за изкуство. Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

София е една от малкото европейски столици, в които е запазена традицията на живия пазар. Литература, изобразителни и приложни изкуства, музика и други ще оживят пространството на пазара. Ще свирят музиканти от Софийски духов оркестър. Поканени са писателите Калин Терзийски, Васил Гюзелев, Константин Косев, Георги Марков и Иван Гранитски. Младите дизайнери на ръчно изработени изделия от BazArt.bg ще представят работите си пред нова и по-широка публика. Team Stoppers ще предложат бижута от тийм пънк културата. Mille Art ще ни запознаят с пачуърк техниката в чанти и декорация за дома, от Кръгче и Кравайче ще можем да си закупим великденска украса в техниката декупаж, а от Запечатано с целувка 3D картички и великденски албуми.

На пазара ще има литературно четене и изложба на Нина Райчева и Ивайло Петров. Заедно с младежите от фондация "Светът на Мария" ще може да изработим изделия в подкрепа на хора с интелектуални затруднения. На събитието ще присъстват и Маргарита Александрова, председател на СД на "Пазари Възраждане" ЕАД, директора на Столична библиотека Юлия Цинзова.

Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.