Съветник №1 поигра петанк (СНИМКИ)

Арх. Илко Николов откри Великденския турнир

Пловдив отново е домакин на традиционния Великденски турнир по петанк, който ще се състои днес и утре на специалните играща за петанк, които са в района на Гребна база. Организатор на събитието е Спортен клуб по петанк – Пловдив, който е един от над 10-те клуба в страната. Както и на предишното издание председателят на Общински съвет Пловдив арх. Илко Николов реши да премери сили в турнира, включвайки се в отбор "Култура", където е още и председателят на федерацията по петанк в България арх. Калин Панайотов.

Председателят на пловдивските старейшини показа завидни умения, въпреки недоброто начало на отбора му. За участие в състезанието са записани общо 24 отбора, като имаше участници от цялата страна. Още в 9 часа всички започнаха да се събират около игрищата, очаквайки с нетърпение тегленето на жребия първия кръг. Облечен в спорен екип арх. Николов също отработваше ударите си. При откриването на турнира арх. Николов предупреди другите участници, че е дошъл за крайната победа. За мен е удоволствие да бъда тук сред вас. Надявам се все повече хора да открият тръпката и насладата от Петанк, заяви шефът на съветниците.

Тазгодишният турнир ще се проведе по т.нар. швейцарска система. За първи кръг се тегли жребий. Всяка игра е с времеви лимит от 45 минути, освен ако преди да изтече времето някой от отборите не успее да спечели 13 точки и да спечели победата. За следващият кръг се срещат победители с победители и загубили със загубили. Играят се 5 кръга, а ако не може да се определи най-добрия отбор, се играе допълнителен 6-ти кръг.

Петанката постепенно придобива все повече популярност и в България, като във федерацията членуват клубове от София,Варна, Бургас, Пловдие, Белене, Козлодуй, Разград, Шабла, Севлиево и др. Първото републиканско първенство се провежда през 2001 г. В БФП членуват 15 клуба, които излъчват свои представители за участие в световни и европейски първенства.

Петанката е популярна игра с метални топки, която е наложена по галските земи още от римляните. Колкото и невероятно да звучи, това е осмият по ред спорт във Франция по брой на официално практикуващите го. Играта на топки е стара колкото културата на забавленията, твърдят в средиземноморския регион, където това занимание е нещо като религия. Тя тръгва от древен Египет, минава през Гърция и Рим, за да намери топъл прием във Франция. Играта с топки започва да се нарича петанка през 1907 година, като пряк наследник на „провансалската игра на топки" - една от разновидностите, практикувани във Франция. Разпространени са още много версии - „овчарска", „дълга", „дървена", „лионска" и др.

Петанката се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и твърда настилка от пясък или сгур. Топките тежат между 600 и 800 грама, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класическият вариант е по тройки, които може да бъдат мъжки, женски и смесени. Всеки състезател има по 2 топки. Отборът, който играе пръв, очертава малък кръг и хвърля специална малка топка (кошонет) на разстояние 6-10 м. Целта е големите метални топки да бъдат хвърлени възможно най-близо до кошонета. Разрешено е да се избутват както топките на съперника, така и самият кошонет. При едно хвърляне се присъждат максимум 6 точки, а играта продължава дотогава, докато единият тим събере 13 т.