Китайци ще пълнят Южното Черноморие

"Дюни" била любима дестинация пък на арабските туристи

Няколко причини могат да накарат Южното Чреноморие да наподоби красивата картинка от снимката. Вино, големи земеделски земи за закупуване, Странджа планина и море със сериозни отстъпки. Това са само от мотивите на първите големи групи китайски туристи да се слеят с интернационалното множество по черноморските курорти това лято.

Според туроператори вече имало индикации за повишения интерес от страна на китайски групи. Първите такива се очаква да пристигнат още в началото на месец юни. Става дума за един, марак и доста популярен нов пазар от туристи, който по-големите туроператори се опитва да привлече по-масово от 2011 година насам.

Въпреки, че заявките на този етап били основно за почивка на морето, според представители на местния бизнес става дума и за инвестиционни намерения. Те били насочени не толкова край морето, колкото към земеделските земи от Бургаска област до Сливен и Ямбол.

"Проблемът, е че се сблъскваме с един проблем - малките територии, които можем да предложим за продан. Търсят се огромни парцели, които трудно можем да съберем, защото хората вдигат цената като разберат, че става дума за мащабна покупка и техния 50-декаров парцел зависи целостта на земята за родан", обясниха от агенция за недвижими имоти.

Месеци преди пристигането на първите групи се оказва, че са се покачили запитванията на китайски фирми и към виното в региона. Все още няма голями поръчки обаче.

"По отношение на арабския туризъм, от години сме ги привлекли. На „Дюни“ посещаемостта на гости от арабските страни е традиционен, а през последните години, независимо от трудността с визите те стават все повече", коментираха от туристическия бранш за другия екзотичен пазар, който ще освежи отрасъла.