Първанов със "Свети Ерм" за борбата му за единството на църквата (СНИМКИ+ВИДЕО)

Митрополит Николай връчи днес най-голямото църковно отличие на Пловдивската епархия

Опитвал съм се да дам своя принос за единството на църквата. Това заяви президентът Георги Първанов, след като получи орден "Свети апостол Ерм". Ние сме съвременници и помним добре колко агресивни бяха тези, които заложиха разкола на църквата и я поставиха на изпитание. Това бе една поука за нас, посочи още той.

Най-високото отличие на Пловдивската епархия Първанов получи точно заради борбата си срещу разкола в Българската православна църква.

Знаем какви усилия, храброст, труд и дори риск са ви стрували, за да се противопоставите на един такъв проект, целящ разрушението на църквата, посочи в словото си митрополит Николай.

Ние ценим вашата личност, ценим вашия труд и добрите дела към Църквата Божия. Ние няма да забравим и Вашето отношение към покойния български патриарх Максим, добави още пловдивският владика.

Церемонията се проведе в препълнения митрополитски храм "Света Марина" веднага след празничната света архиерейска литургия.

Президентът на България от 2002 до 2012 година е в Пловдив с водача на листата на АБВ за предстоящите евроизбори Ивайло Калфин. В Пловдив са и кандидадите за евродепутати от листата на АБВ Константин Проданов, Нина Найденова, д-р Драгош Методиев, проф. Андрей Андреев, доц. Георги Вълчев и Ивайло Русчев.

По-късно през деня Първанов ще разговаря и с пловдивчани. Срещата е от 17,30 часа в Археологически исторически музей /до паметника на Съединението/. От 19,30 часа пък започва концертът на Николина Чакърдъкова "Да съхраним българското" на площад Централен.

Свети апостол Ерм е духовен покровител на Пловдив. Той е първият разпространител на християнството, ученик на апостол Павел.