Закуската помага на децата да се справят по-добре в училище

Здравословната закуската е най-важното хранене за деня, особено при децата. Изключително благоприятно в началото на деня влияят пълнозърнести храни, пише EkipNews.bg.

Според изследователи от Харвард те са най-добрият избор за закуска, тъй като са по-полезни от други видове храни.
В България обаче едва 20.2% от от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно (до 5 пъти седмично) пълнозърнести храни и закуски. Само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, става ясно от национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България.
Наред с нездравословния модел на хранене, при голяма част от децата в ученическа възраст, се наблюдава ниска физическа активност. Само 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 минути почти всеки ден. Същевременно средно 40% от децата ежедневно стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора.
Според Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика, закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище и децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес. Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, 3-5 пъти дневно. Затова и закуската е важна част от балансираното хранене, която подобрява умствената и физическа активност в сутрешните часове и осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло. Именно за това закуската не бива да се пропуска и трябва да бъде разнообразна.