Откриха обновения пазар „Димитър Петков”

Амбициите на общината са да превърнат мястото в културно средище

Днес официално беше открит ремонтираният пазар „Димитър Петков” в столицата. Едно от най-старите тържища в града придобива изцяло нов вид. Всеки един от 80-те магазина в него ще има собствена клетка. Пазарът ще има и културен кът.

Литература, музика и предмети на изкуството ще са част от обновения пазар „Димитър Петков” в София. Нови са и клетките на магазините.

Амбициите на общината са да превърнат мястото в културно средище, където различни творци да показват и продават произведенията си. Инициативата е и във връзка с кандидатурата на София за културна столица през 2019г., информира телевизия „Европа”.

Поканени са писателите Калин Терзийски, Васил Гюзелев, Константин Косев, Георги Марков и Иван Гранитски. Младите дизайнери на ръчно изработени изделия от BazArt.bg ще представят работите си пред нова и по-широка публика. Team Stoppers ще предложат бижута от стийм пънк културата, пише „Фокус”. Mille Art ще ни запознаят с пачуърк техниката в чанти и декорация за дома, от Кръгче и Кравайче ще можем да си закупим великденска украса в техниката декупаж, а от Запечатано с целувка 3D картички и великденски албуми.

Пазарът „Димитър Петков” е изцяло конструиран по европейски способи с 1,5 милиона лева, които са собствени на дружеството на Столична община „Пазари Възраждане”. Това каза зам.-кметът на Столична община по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” д-р Тодор Чобанов. На въпрос, как може да се съчетае търговията на пазара с културата, той отговори: „Когато човек даде някой лев за книга, или за каквото и да е духовно, той всъщност помага на културата да се случва, защото дейците на културата трябва да бъдат подкрепяни”.

От общината се похвалиха, че съвсем скоро ще завърши и ремонта на Женския пазар.