Борисов: Не подкрепяме нито една политика на кабинета

Лидерът на ГЕРБ остава твърд в искането си за избори „2 в 1”

Няма нито една политика на кабинета, която ние подкрепяме. За какво да ходим в НС да им правим кворум". Коментарът направи в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше категоричен: „Аз да крепя коалицията на БСП, ДПС и Атака, защото те не могат да съберат кворум. Ние да работим, за да стои това правителство е груба грешка”.

Искаме незабавно този кабинет да падне от власт. Искаме избори „2 в 1, а не както искат други лидери на партии – през октомври стана ясно още от думите на лидера на ГЕРБ. Припомняме, че той изяви подобно желание и в петък, и вчера в участието си в ефира на Дарик радио.

На въпрос дали спи по-спокойно откакто не е министър-председател, Борисов отговори „не”, защото вижда как се управлява държавата, и вижда колко големи инфраструктурни проекти загиват, как се взимат кредити, които българските граждани трябва да връщат. ГЕРБ няма да работят за кворума на едно „пагубно правителство”.

Лидерът на ГЕРБ се върна и на темата за еврофондовете: „При предишното управление на Тройната коалиция имаше едва 0,8% усвояване на еврофондове, при ГЕРБ бяха усвоени 16 млрд. лева по програми. Преди 2009 г. бяха спрени фондовете, при нас пуснаха всички фондове. Сега пак почнаха да спират парите. Ситуацията е черно и бяло, категорично”.

Бившият премиер определи ГЕРБ като „ковачница на кадри”. Поводът – фактът, че настоящият вицепремиер и вътрешен министър заемаше ключови постове по времето на кабинета „Борисов” (Цветлин Йовчев – бел.ред.). „Вижте и от „България без цензура” как се радват като вземат някой от нас. Все едно някой от Реал Мадрид да отиде в Левски”, допълни още експремиерът.

Не беше спестена и темата за протестите:

„Няма нито една искрена дума в това, че съм давал пари за протести. Ако има и 1% истина в това, което казвате, те нямаше да стихнат. Те задръстват столицата. Ако има протест, да е мощен, силен. Аз им показах как се прави – в Пловдив. Българският народ не се подведе по тези твърдения и за първи път гласува два пъти поред за ГЕРБ за първа политическа сила. Оценката за ГЕРБ я даде народът”.

Борисов коментира и множеството анкетни комисии в парламента. Според него трябва да прави впечатление, че такива комисии не са създадени за трагичния случай в Лясковец, за лобиста Хохегер и парите на Моника Станишева за скъпата ограда по границата. Лидерът на ГЕРБ е удовлетворен от факта, че се проверява Авиоотряд 28, защото най-накрая истината щяла да излезе наяве.