Според първоначалното становище на психолози убийцата на Александра е вменяема

От прокуратурата отказват коментар по въпроса дали е възможно да бъдат привлечени и други обвиняеми

По делото за убийството на 8-годишната Александра от Поморие вече имало първоначално становище на психиатри, според което обвиняемата Атанаска Георгиева е вменяема. Днес в 13 ч. изтича 72-часовото полицейско задържане.

До тогава ще бъде внесено искането на прокуратурата за постоянен арест на Атанаска. Близките й я подкрепят, те са наели и адвокат.

Назначена е комплексна психиатрично-психологическа експертиза, а защитата на Георгиева ще поиска тя да бъде изпратена в затворническата болница в Ловеч, научи "24 часа". От прокуратурата отказват коментар по въпроса дали е възможно да бъдат привлечени и други обвиняеми.

“Обвинението е за убийство с 2 квалифициращи обстоятелства - на малолетно дете и извършено по особено мъчителен за жертвата начин”, каза наблюдаващият прокурор Димо Маджаров. Юристи обясняват, че това са текстове от НК, които увеличават тежестта на обвинението. Днес Маджаров ще внесе в Бургаския окръжен съд искане за постоянен арест на Атанаска Георгиева.

През уикенда са извършвани поредица следствени действия, включително и разпити пред съдия, довериха запознати. Атанаска не отказвала да отговаря на поставените въпроси, разкрила е доста подробности от случилото се. Твърдяла, че Алекс сама се е качила при нея. Била много шумна, непрекъснато говорела и това я дразнело.

Съседката не скрила, че изпитва негативно отношение към семейството, защото чувствала пренебрежително и надменно отношение от тяхна страна. Капката, която преляла чашата, била обидата към децата й. Жената обаче твърдяла, че не си спомня момента на убийството. Когато дошла на себе си след гневния пристъп, видяла детето да лежи на пода с глава, увита в торба и пристегната с тиксо. Атанаска признала също така, че е свалила картата от апарата на детето и от нея е пратила SMS с искане за откуп.

В крайна сметка тялото на детето е намерено, след като тя показала къде е - под леглото в мансардата. Според запознати преди това мансардата е проверявана със следово куче, но то не е намерило тялото.