Подводен робот ще търси изчезналия Боинг 777

Самолетът на Малайзийските авиолинии изчезна на 8 март

След шест седмици безплодно търсене, Австралия реши да включи подводен робот в издирването на изчезналия Боинг 777 на Малайзийските авиолинии в южната част на Индийския океан, съобщава Ройтерс.

Издирвателните екипи предполагат, че местонахождението на разбития, според тях, MH370 е на около 1 550 километра северозападно от австралийския град Пърт.

Припомняме, до 8 април периодично бяха засичани сигнали, за които се предполагаше, че са от черните кутии на самолета. След това обаче те заглъхнаха и окончателно спряха, вероятно поради изтощаването на батериите им след 30-ия ден от изчезването на самолета. Министър председателят на Австралия Тони Абът определи задачата по откриването на боинга като изключително трудна.

Оттук нататък се променя и фокусът на издирването. Очаква се пускането на подводен робот, който с хидролокатор и камери да подпомогне търсенето.

„Работата ни продължава с опити максимално да стесним подводната зона на търсене преди да пуснем роботът", казаха от австралийската агенция, провеждаща търсенето.

Припомняме, самолетът на Малайзийските авиолинии изчезна на 8 март, след като излетя от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда.