230 математици от Ямбол идват на опера в Бургас

Стотици ученици от Ямбол пътуват до Бургас, за да се докоснат до магията на операта. В събота над 230 възпитаници на Математическа гимназия „Атанас Радев” изпълниха залата на Държавна опера – Бургас, за да гледат „Службогонци”. Специално за тях мюзикълът се игра през деня. Въпреки че в Ямбол няма опера, учениците от V до XII клас се запознават с вечните класики като „Дон Жуан”, „Риголето” и „Трубадур” благодарение на преподавателя по музика Наталия Колева. Вече 18 години г-жа Колева не само организира пътуванията до Бургас, но подготвя децата, така че да знаят какво се случва на сцената и в оркестъра, който често остава скрит за обикновените зрители.
„Идваме на представления три пъти в годината с деца, които проявяват интерес и се справят добре по моя предмет. В началото бяхме 35 души, а днес вече сме 235. Аз съм родом от Русия и съм отраснала с опери, оперети и мюзикъли. Точно това исках да предам и на учениците си. Зная, че няма да ги направя музиканти, но ще станат образовани хора”, каза Наталия Колева. За Бургаската опера присъствието на децата е радост, защото те са едни от най-възпитаните им и вдъхновени зрители. Въпреки крехката си възраст учениците спазват желязна дисциплина по време на представленията. Единственото оживление е преди началото, докато петокласниците, които идват за първи път, наблюдават как оркестърът подготвя инструментите си и коментират наученото в часовете по музика. Освен овации, малчуганите подаряват на изпълнителите и цветя, които носят специално от Ямбол. След края на представлението учениците се качват на сцената, за да поднесат букети на певците, а после се срещат с тях, снимат се за спомен и си взимат автографи. На следващия ден най-коментирата тема в Математическата гимназия в Ямбол е случилото се на сцената на Бургаската опера, а най-споделяните снимки във фейсбук са с персонажите от представленията.
„Изгледала съм целия репертоар на Операта, защото класовете завършват и на тяхно място идват други деца. На изпращането на абитуриентите миналата година те ме изненадаха с нещо изключително мило. Като подарък ми поднесоха цял „том” от либрета – толкова много бяха събрали от първото до последното ни идване. Много хора са ме питали защо проявявам този ентусиазъм и водя учениците на опера. Отговорът е, че това има положителен ефект върху децата. Най-важното е, че дори след като завършат моите ученици продължават да ходят на културни мероприятие и в чужбина, и в България”, допълва г-жа Колева.