Ще следят за превишаване на скоростта и валидността на "Гражданска отговорност"

От 14 до 20 април Акция на Европейската мрежа на службите "Пътна полиция"

Акция за спазване на скоростта и валидността на застраховката "Гражданска отговорност" започва от днес до 20 април на територията на цялата страна.

Полицейската операция е поредната, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/. Освен за превишаване на скоростта, пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилите.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещани във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

Голям процент от тежките пътни инциденти в България, при които има жертви и пострадали, са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. Именно този тип нарушения продължават да са с най-голям дял сред катастрофите по вина на водачите - 37.34% от тежките инциденти, при които са загинали 287 и са ранени 3294 души. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при инциденти, възникнали в резултат на движение с несъобразена или превишена скорост, представлява 30% от общия брои на загиналите при пътно-транспортни произшествия.