Резултатите от изборите в Македония показаха разделението на обществото

Резултатите от президентските изборите в Македония показаха няколко важни тенденции

Първата е, че разделението в македонското общество се задълбочава и това е разделение и на етническа основа, тъй като както стана известно най-голямата албанска партия, която доскоро участваше и в управлението на страната, призова избирателите си да не участват в гласуването и може да се каже, че те не участваха.

Второто разделение е на идейна основа, т.е. какви идеи за политика трябва да се реализират в държавата.Това каза председателят на 36-ото Народно събрание и бивш посланик на България в Македония Александър Йорданов в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР:

Остава загадка какво ще бъде поведението на албанската партия на втория тур на изборите, който е на 27-и април. Именно поведението на албанския фактор в крайна сметка ще реши президентския избор. Засега се въздържам от прогноза дали албанците ще подкрепят един от двамата кандидати, или ще запазят отново дистанция, добави Йорданов.

Георги Иванов очевидно не успя в последната година от мандата си да стане тази консенсусна личност, която търси македонското общество за свой държавен глава. В самото понятие консенсус различните политически партии влагат различен смисъл. Иванов и Никола Груевски под консенсус разбират обединение за продължаване на реформите, политиката на промени. Дори Груевски заяви, че са готови над 2000 проекта, които един бъдещ кабинет, с подкрепата на президента, трябва да реализира. Албанците обаче от консенсус разбират нещо друго. Те смятат, че македонското общество е прекалено политизирано, партизирано и че понятието реформи е като смокинов лист, който прикрива съвсем други намерения, включително и корупционни, и те искат едно много по-ясно ориентирано към европейска интеграция общество, в което да има по-спокоен и сигурен живот, а постоянното живеене в някакви промени, обясни той.

Относно ситуацията в Украйна Йорданов заяви категорично, че България трябва с тревога да наблюдава това, което става там: Всяко подценяване на ситуацията, всяко шеговито отношение към случващото се в Украйна може да има много тежки последици за нас. Събитията в градовете в Източна Украйна говорят за една премерена, агресивна и с нищо неоправдана политика на намеса във вътрешните работи на Украйна от страна на Русия. Мисля, че ние се намираме в ситуация, когато и ЕС, и САЩ ще въведат т. нар. "трети пакет" от санкциите срещу Русия и България в никакъв случай не трябва да остава настрани от този процес, или да се превръща в спирачка.