Махат клиничните пътеки?

Белодробна болница няма да бъде закривана или местена в Университетска, каза министър Таня Андреева

Има шанс да бъдат премахнати клиничните пътеки и това е разковничето, защото клиничните пътеки се смятат за неадекватен начин за финансиране на дейността на лечебните заведения. Те имат определени алгоритми, а пациентите могат да имат придружаващи заболявания и тогава болниците търсят пари и за втора клинична пътека.

Това заяви в МБАЛ „Пловдив” здравният министър д-р Таня Андреева. Според нея по-справедливият начин на финансиране на болничната помощ са диагностично-свързаните групи. „Но нямаме готовност да ги въведем. Има направен един плах опит да се разработят табла за заболяванията, но външна оценка на западни специалисти показа, че са некоректни. Затова имаме споразумение със Световната банка да се направи пътна карта с разработване на конкретните стъпки как да се оформят диагностично-свързаните групи”, обясни министърът. Тя бе категорична, че пловдивската Белодробна болница няма да бъде закривана или местена в УМБАЛ „Св. Георги”. „Белодробна болница ще остане общинско здравно заведение. Фтизиатричното отделение в УМБАЛ ще бъде второто в Пловдив. В Министерството на здравеопазването няма договорености с община Пловдив с поети ангажименти да се закрие едно лечебно заведение, за да се осигури работа на друго”, каза още д-р Андреева.

По думите й няма липса на направления, защото джипитата не са диспечери да раздават талони. Общопрактикуващите лекари са добре обучени кадри и могат да се справят с проблемите на пациентите си, каза още здравният министър. Тя уточни, че едно от условията към частните болници е да приемат спешни случаи, за да отговарят на стандартите и на нивата на компетентност.