Болницата в Асеновград поема пациенти от Пловдив?

Създават отделение за долекуване на тежко болни

Асеновградската болница е една от важните в региона. Надявам се в бъдеще по оперативната програма за регионално развитие да можем да я подпомогнем, за да се създаде отделение за долекуване и продължително наблюдение на пациенти с тежки заболявания, които имат нужда от по-дълъг процес на възстановяване. И се надявам, че лечебното заведение ще може да поеме и част от пациентите за долекуване от областната болница в Пловдив, заяви при посещението си в МБАЛ "Асеновград" министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Предстои реформа в спешната помощ, която предвижда в страната да се построят между 9 и 11 центъра за спешна помощ, припомни още тя. В момента в страната има 28 центъра за спешна медицинска помощ със 198 филиала, като се предвижда центровете да станат 35.

Спешното отделение е към структурата и е част от лечебното заведение, но по една или друга причина тези структури не са дофинансирани. 250 000 лева ми е харчът, а от МЗ идват 25 000 лева в зависимост от действащата в момента методика. Тук идват всички пациенти, които общопрактикуващите им лекари не са на работа, които не са осигурени, както и тези, които сами се транспортират до болницата. Отделно идват и пациенти, докарани от линейки, каза управителят на болницата в Асеновград д-р Иван Червенков. В лечебното заведение работят 73 лекари и над 160 сестри. Докторите взимат средно по около 1800 лева на месец, а брутното възнаграждение на сестрите е около 800 лева.

Изтичане на кадри от болницата все още няма. Само 3-4 сестри напуснаха миналата година, за да отидат да работят в чужбина, каза по време на срещата си с министъра д-р Червенков. Ражданията в болницата в Асеновград са били 430 за миналата година.