ПловдивУтре: 15 април

Какво, къде, кога във вторник

На Велики вторник времето в Пловдив ще бъде облачно, възможно е да превали. Температурите ще бъдат от 5 до 19 градуса.

На 15 април се очакват магнитни изригвания, пазете се.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

В 9 часа в 1 зала на съда започва делото за подсъдимите Пламен Кръстев и Дарина Порязова, станали известни като "бонбонените обирджии". Делото е образувано по жалба на двамата.

Пловдивските "отровители" с шоколадовите бонбони получиха общо повече от 12 години затвор за наглото си престъпление.

42-годишният Пламен Кръстев отнесе осем години и осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 3500 лева.

22-годишната му партньорка Дарина Порязова пък получи три години и шест месеца при първоначален общ режим.

Пламен и Дарина се представяли за баща и дъщеря, търсещи жилище под наем. Черпели жертвите си, предимно възрастни хора, с шоколадови бонбони. Към бомбоните мошениците предлагали и плодови сокове, с разтворени в тях таблетки "Диазепам" или "Акинестат". След това обирали всичко ценно в къщите.

От 11,00 часа в пресклуба на БТА - Пловдив, пл. Централен 1 ще се състои пресконференция по повод Великденски благотворителен концерт, в който деца и младежи ще пеят и свирят в подкрепа на хора с редки заболявания. Ще присъстват Евгения Тагарева, Вида Щипкова-скулптор, преподавател в Националната художествена гимназия - Пловдив и журналистката Мариана Павлова.

Областен информационен център – Пловдив организира брифинг за представители на местни, регионални и национални медии. Събитието ще започне от 11:00 часа в заседателната зала на ОИЦ на пл. „Централен“ №1, ет.12.

В рамките на пресконференцията ще бъде представена активността на младите хора в Пловдивска област в националния конкурс за писане на младежки проекти „Да създаваме заедно европейски проекти“ и хода на инициативата. 

В 11 часа в Комплекса за социални услуги "Св. Георги" зам.-кметът Георги Титюков и директорът на Д-я "Социално подпомагане" Веселина Ботева ще подарят специализирани стикове на обитателите в институцията. Надпреварата ще започне - за гостите ще има пресни закуски, направени с любов от паралелката по готварство, а Титюков и Ботева ще бъдат състезатели в отбора на гостите и ще мерят сили заедно с възпитаниците на КСУ.

Посланикът на Франция в България Н Пр Ксавие Лапер дьо Кабан ще бъде сред официалните гости по време на Академичния съвет на Медицинския университет в Пловдив,когато ще бъде връчено почетното звание „доктор хонорис кауза” на френския неврохирург проф. Патрик Делем. Официалната церемония е утре от 14 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив и за първи път ще бъде предавана на живо чрез интернет страницата на университета.

Заедно с френския посланик пристигат проф. Жил Руе - аташе по университетското и научно сътрудничество на Франция в България и Теофана Брадинска – почетен консул на Франция в град Пловдив.

Професор Патрик Делем е един от най-добрите неврохирурзи в света. Званието се присъжда за приноси към развитието на детската неврохирургия в МУ-Пловдив, за неговата отдаденост към хуманната кауза на университета и обучението на десетки Пловдивски специалисти и учени в областта на детската хирургия и неврохирургия.

От 14,00 часа в пресклуба на БТА - Пловдив,пл. "Централен" 1 ще се състои пресконференция на ПП Синьо Единство. Ще участват вторият в листата за Европейски парламент Бойко Станкушев и зам-председателят на партията д-р Ваньо Шарков. Те ще представят приоритетите за евровота и ще коментират актуални политически въпроси.

Основно училище „Елин Пелин” организира от 17,30 часа „Творилница – ВЕЛИКДЕН 2014”, на която децата от предучилищните групи в града заедно с деца от начален и прогимназиален етап ще се забавляват, като правят великденска украса, боядисват и декорират яйца. Малчуганите ще могат да се докоснат и до закупените по проект „УСПЕХ” 10 таблета на които, ще се забавляват с решаване на логически, математически и познавателни задачи.

СПОРТ. Едни от най-талантливите състезатели от света ще участват на международния турнир за юноши и девойки до 18 г / ITF / "Plovdiv Cup", който ще се проведе  от 15 до 20 април в Пловдив. Мачовете ще започват всеки ден от 9.00 часа. Финалите при девойките и юношите стартират в 10.00 часа.