Сайтът на ЦИК се срина

Онлайн платформата вече е достъпна

След като медиите масово споделиха информацията, че на сайта на Централната Избирателна Комисия може да се провери статуса на всеки потенциален гласоподавател и участието му в подписки и партийни листи, тази вечер сайта на ЦИК се оказа неактивен.

Всеки пълнолетен български гражданин може да провери дали името му присъства в подписка за регистрация на партия, коалиция или инициативен комитет за участие в предстоящите европейски избори през май. Това е възможно на сайта на Централната Избирателна Комисия.

За целта всеки, който желае, трябва да въведе своя Единен граждански номер и код за сигурност. Така може да се разбере дали данните му са използвани неправомерно от даден политически субект. При наличие на подобен казус гражданите могат да подадат жалба в Комисията за защита на личните данни.

Час след обявяването на тази възможност от електронните медии в ЦИК „долетяха” стотици жалби и оплаквания за злоупотреби. Стотици българи са заявили възмущението си от присъствието на имената и „подписите” им включително и лични данни като ЕГН в списъци на партии и коалиции, за които те дори не са чували.

При опит тази вечер да установим връзка със сайта на ЦИК се оказа, че сайта е недостъпен. По всяка вероятност поради големия брой заявки в този момент или пък ЦИК се опитва да скрие нещо?

В процеса на създаването на този материал, сайтът възобнови нормалната си работа.