Търговци от Бургас сами цензурираха порнореклами

Чистят града за началото на летния сезон

Търговци в Бургас цензурираха рекламните табели след намеса на недоволни граждани, които внесоха подписка в общината с искане да се спре с порнорекламата по улиците, особено ако е в близост до учебни заведения и детски градини.
До 5000 лева глоба могат да отнесат собствениците на търговски обекти заради порнореклами, ако Етичната комисия към саморегулация на рекламата в София се произнесе, че те са нецензурни и имат порнографско съдържание. Толкова е санкцията, предвидена в Общинската наредба за реклама.
Над 200 бургазлии внесоха преди време подписка в общината с искане да се спре с порнорекламата по улиците и черноморският град да бъде изчистен преди началото на туристическия сезон.
Жалващите се граждани се позовават на глава втора, чл. 3, алинея 6 от Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас, който гласи: „Забранява се извършването на действия, които нарушават моралните норми за поведение на обществени места”. Те смятат, че именно този текст не е спазен, както и друг текст от същата наредба, който „забранява допускането на деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание, в игрални зали или игрални казина”.
Те настояват рекламите да бъдат премахнати и да се спазва Наредбата за обществения ред. Към жалбата и подписката е приложен снимков материал на над 30 обекта в центъра на Бургас. Някои от тях са в непосредствена близост до учебни заведения и детски градини.
„Такъв е случаят с сексшоп зад хотел „Атаген” – става въпрос за фотоси на сексиграчки и разголени жени, позиращи дори в актови пози, това е чиста порнография”, коментира единият от вносителите на жалбата - Георги Йорданов.
„Много е тънка границата между еротика и порнография ние не сме специалисти и чакаме именно комисията да се произнесе”, коментира пред „Монитор” директорката на Дирекция „Стопански дейности” към Община Бургас Ивелина Стратева. Въпреки че не са специалисти, общинските служители са посетили посочените обекти и са предупредили търговците сами да премахнат или да цензурират неприличната реклама. Повечето от собствениците не са смятали рекламата за нецензурна, но като разбрали, че могат да отнесат солидна глоба, са внесли известни корекции. Така собственикът на сексшопа до „Атаген” частично е „цензурирал” табелите си, а върху голите интимни части на жена на площад „Трапезица” стоят две лепенки с надпис „Цензура”.
За тази реклама се е намесил лично и омбудсманът на града Таню Атанасов. Три от порнорекламите са напълно премахнати.
„Останали са само тези реклами на голи жени, които са с бански костюми и с този вид не смущават добрите нрави”, коментираха от общината в Бургас. Останалите търговци, които не са премахнали или цензурирали рекламата си, чакали становището от комисията. Тя обаче действала бавно, тъй като проверявала рекламите снимка по снимка.
За осем от посочените в жалбата обекти общинската администрация е напълно безсилна да се намеси, защото те не са на обществени места.