Френският посланик гостува на Медицинския университет в Пловдив

Връчват почетното звание "доктор хонорис кауза" на френски неврохирург

Посланикът на Франция в България Н Пр Ксавие Лапер дьо Кабан ще бъде сред официалните гости по време на Академичния съвет на Медицинския университет в Пловдив, когато ще бъде връчено почетното звание „доктор хонорис кауза” на френския неврохирург проф. Патрик Делем. Официалната церемония е днес от 14.00 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив и за първи път ще бъде предавана на живо чрез интернет страницата на университета.

Заедно с френския посланик пристигат проф. Жил Руе - аташе по университетското и научно сътрудничество на Франция в България и Теофана Брадинска – почетен консул на Франция в град Пловдив.

Професор Патрик Делем е един от най-добрите неврохирурзи в света. Званието се присъжда за приноси към развитието на детската неврохирургия в МУ-Пловдив, за неговата отдаденост към хуманната кауза на университета и обучението на десетки Пловдивски специалисти и учени в областта на детската хирургия и неврохирургия. Той е водещ преподавател по неврохирургия във всички степени на университетското образование по медицински науки, член е на френските дружества по медицина, неврохирургия и педиатрия, както и на хирургическото дружество в Лил. Той е председател на Френското дружество по детска неврохирургия в последните девет години.

През 2003 година проф. Патрик Делем се присъединява към проф. Филип Пелерен – пластичен хирург от същия университет, във връзка с академичен обмен по програма „Еразъм” с Медицински университет - Пловдив, както и по молба на Фонда за лечение на деца на здравното министерство. Той изнася лекции, извършва показни операции в областта на детската неврохирургия и краниофациалната хирургия в съвместен екип Лил - Пловдив. Член е на благотворителната организация КИВАНИС от Секлен, Северна Франция, която цели да подпомага болни деца, и чрез която беше изпращана хуманитарна помощ с участието и на лекари от Пловдив. Проф. Делем редовно взема участие в хуманитарни мисии в Камбоджа и Африка, където продължава да оперира при извънредно трудни условия.

Той е женен с 5 деца.

На церемонията на 15 април от 14 часа освен почетното звание „доктор хонорис кауза на Медицински Университет – Пловдив”, ще бъдат връчени и титлите на седем нови професори, трима доценти и тринадесет учени, защитили докторска степен.

Новите професори са проф. Николай Бояджиев – физиология, проф. Георги Тодоров - протетична дентална медицина, проф. Мая Кръстева - неонатология, дмн проф. Георги Дееничин - обща хирургия, проф. Елка Попова - терапевтична дентална медицина, проф. Иван Филипов - терапевтична дентална медицина, проф. Дроздстой Стоянов  - психология и психиатрия.