Добричлии се жалват за неиздаване на касови бележки

16 жалби постъпиха в НАП Добрич от началото на годината

16 жалби за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство подадоха  от началото на годината жителите на град Добрич и региона в НАП. Най-често гражданите се жалват, че не са им издадени касови бонове или фактури при закупените от тях стоки и услуги. Има и жалби от работещи, че работодателят не им внася социалните и здравните вноски, а  на някой от тях не са изплатени и трудовите възнаграждения.

По всички жалби и сигнали инспекторите по приходите от „Оперативни проверки” са предприели действия, като до момента са съставили 4 акта за административни нарушения. При две от извършените проверки данъчните са установили, че търговците не отчитат извършените продажби и не издават касови бележки, а при друг търговец е установена липса на касов апарат. За този търговец глобата може да достигне до 10 000 лева.

Данъчните от Добрич са съставили и един акт на работодател за нарушаване на Кодекса за социално осигуряване – невнасяне на социални и здравни осигуровки. За резултата от извършените проверки данъчни са уведомили писмено жалбоподавателите, които са посочили точен адрес за кореспонденция.

От НАП Добрич напомнят, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство гражданите могат да  подават в офиса на НАП в Добрич, а така също и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700. Нека лицата, които подават жалби,  да посочват своите имена, адрес за кореспонденция и телефон, за да бъдат уведомени своевременно за резултата от извършените проверки.