Заработи автомат за марихуана!

В Колорадо ограниченията за употреба на канабис са същите, каквито са и за алкохола

Щатът Колорадо е вторият, в който вече можете да си закупите марихуана срещу стотинки. Буквално.

Разбира се, става дума за медицинска марихуана, която се предлага през вендинг машини. Името на автомата е Zazz и той е конструиран от компанията American Green, информира в. "Стандарт". За момента работи само на територията на град Ейвън, но вероятно предстои разрастване, след като Колорадо стана първият щат, където продажбата и употребата на марихуана е позволена както за медицински цели, така и за развлечение.

Ограниченията на това право се свеждат до пълнолетие на потребителите и забрана за употреба при шофирането - същите като при алкохола. От 1 януари 2014 г. канабисът е част от асортимента на 30 специализирани магазина на територията на щата.

Пакетирана трева от новата вендинг машина обаче могат даси купуват само пациенти, снабдени със специална регистрационна карта и PIN-код. Тези карти не могат да бъдат преотстъпвани, като затова следят специални камери, монтирани върху апарата, които сверяват лицето на клиента с фотография на документа и след това разрешават покупката.

Е, за всеки случай, Колорадо не е пионерът в продажбата на канабис от автомати. Пръв в това стана щата Калифорния, където такива вендинги "изникнаха" през 2012 г. Там марихуаната е позволено медицинско средство още от 1996 г. насам.

Вижте как изглежда една вендинг машина в нашата галерия.