Удар! Разбиха печатница за фалшиви пари в Бургаско

Задържан е печатарят, който е ползвал няколко души разпространители на "готовата продукция"

Антимамафиоти разбиха нелегална печатница  за пари в Бургаско. Вътре се изготвяли фалшиви банкноти, които са се разпространявали в цяла Бургаска област. Печатницата се намира в частна къща в село Черни връх, община Камено. Там антимафиотите са открили компютърна конфигурация и принтер-скенер, чрез които са изготвяни фалшивите банкноти с номинал 10 лева. В момента на изготвяне е задържан 50 годишния Д.Г. от Бургас, криминално проявен. Той е съден за фалшификация на пари, излежал присъда в бургаския затвор и пуснат на свобода от м. януари тази година. Спрямо него е повдигнато обвинение по чл. 243, ал. 1 от НК / подправка на парични знаци/, като му е наложена постоянна мярка за неотклонение «задържане под стража». Установено, е че Д.Г. ползвал няколко човека за разпространители на «готовата продукция». Към момента на задържането на бургазлията е констатирано, че работния процес е бил в начална фаза, като са установени близо 70 броя заготовки за 10 левови банкноти.

До неутрализиране на печатницата се е стигнало след проверка и задълбочена работа от страна на полицейските служители по сигнали, че се готви пускане в обръщение на голям брой подправени парични средства от различни копюри. Целта на "печатаря" била подправените пари да бъдат използвани при търговията с животни около Великденските празници, в предвид занижената бдителност от страна на животновъдите и липсата на възможности за проверка оригиналността на банкнотите. Произведени са банкноти с по-нисък номинал – 10 и 20 лв., тъй като това не би усъмнило търговците при сключване на сделката. Самите банкнотите са били скенирани и в последствие им е добавян цигарен бандерол за да се симулира разноцвеността на лентата. Същите обаче не разполагали с воден печат, нито с характерните релефни очертания, получавани при пресоване на машина с многотонен натиск. Това обаче не би се забелязало при смесването им с оригинални банкноти във вид на пачка, считат специалистите.  

В тази връзка всеки, който се опасява от измама трябва да търси холограмната метализирана ивица в левия край на българските левове. На банкнотите от 1 и 2 лева тя е по-елементарна, тъй като иконоически е неизгодно да се фалшифирицират по-малки номинали пари. На 5, 10, 20, 50 и 100 лева холограмната ивица е със сложни изображения, които променят цвета си, осветявани или наблюдавани под различен ъгъл. Преди време честата фалшификация бе заменянето на холограмния метализиран елемент в средата на банкнотата с друг подобен, който има различни изображения. Това отдавна не се практикува, тъй като се получава грубо залепяне, а оттук и невъзможност за незабелязано пласиране на банкнотата.Успоредно с холограмната ивица се застъпва и релефна цветна ивица, който се усеща на пипане. Релефните отпечатъци на някои елементи - например надписите словом " пет лева", "петдесет лева" и т.н. се намират горе вляво на всички левови банкноти. По същия начин в средата на банкнотата са изписани имената на видната личност, изобразена от лицевата страна. Релефите се получават при печат със специфична печатарска техника, която посредством няколкотонен натиск върху хартия игнорира възможните имитации. Релефните изображения допринасят за бързото откриване на фалшифицираните банкноти, твърдят спецполицаи.   Труден за фалшифициране е и водния знак на левовите банкноти, тъй като той е с полутонов рисунък, а не просто мазен печат върху хартията. Гаранция срещу елементарните офсетови фалшификати са изписания микротекст и сложен пъстро-цветен рисунък. Тези особености се виждат при внимателно разглеждане на банкно-тата наблизо или под лупа. При по-малките номинали - банкнотите от 1 или 2 лева - липсва единия микротекст, който е разположен в средата на всички левове от 5 до 50 лева. Микротекст има на едни и същи места при всички банкноти - вляво да главата на портрета и в цифрата на лицевата страна вдясно. Изключение прави банкнотата от един лев, чийто микротекст е сложен встрани от единицата. Обикновенно фалшификатите се разпознават по по-голямата дебелина и твърдост на банкнотата, тъй като след сканирането на двете й старни, двата листа се залепят, както и по това, че при слепените левове и евро, при поглед срещу светлината секторите на изписване на номинала се различават. Изработената ръчно холограмна лента е по-твърда и груба на пипане от истинската.Пласирането на фалшивите банкноти се осъществява по няколко основни способи :

         - в магазини за хранителни продукти,

         - чрез използване на публикувани обяви в пресата за продажба от гражданите на битови вещи, като телевизори, музикални системи, домакински и ел. уреди, мобилни телефони,

         - при купуването на животни и друга селскостопанска продукция, предимно от възрастни хора в селата,

         - при заплащане на нощувка в частни квартири / това важи особено за заплащане с валута/,

         - при извършване на медицински прегледи в частната практика на лекари,

         - при подмяна на истински с фалшиви банкноти от наркомани

         За фалшификация на парични знаци раздел "ІV" от Наказателния кодекс предвижда следните наказания :

         - съобразно чл. 243 от НК - лишаване от свобода от 5 до 15 год. за изготвяне на неистински или преправяне на истински парични знаци, таксови и пощенски марки, облигации издадени от държавата или други държавни ценни книжа, както и кредитни и разплащателни карти, които не са ценни книжа.

         - за прокарване в обръщение на подправени парични или други знаци или служене с такива, както и за внасянето им в страната, при положение че извършителя знае че са подправени, наказанието е лишаване от свобода до 8 години, като такова наказание се налага на лице, което държи такива знаци в големи количества.

         - приемането на подправен паричен или друг подобен знак и прокарването му в обръщение, след като притежателя узнае че е такъв се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба до 1 000 лв.

         - приготовления за престъпление по чл. 243 или сдружаване с такава цел се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

         В закона е предвидено, че не се носи наказателна отговорност от съучастник в такова сдружение преди довършване на подправката или започване разпространяването на подправените знаци, ако той се откаже от деянието и съобщи на властта.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен