Над 3000 още не са подали данъчни декларации

До края на април се плаща авансовият данък от фирми, самоосигуряващи се лица и наемодатели

30 април е крайният срок за подаване на декларация от: самоосигуряващи се лица, включително земеделски производители, наемодатели и фирми - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда определен в закона.

Над 3000 са лицата в старозагорска област, които се очаква да подадат своите декларации до края на месеца. В нея се посочва размера на данъците, които са удържани при изплащането на нетрудови възнаграждения, както и дивидентите в полза на физически и юридически лица. В случаите, когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице,декларацията се подава от лицето придобило дохода. Не се посочва единствено удържаният данък за доходи от трудови правоотношения.

Лицата задължени да удържат и внасят данък при източника декларират дължимия данък за тримесечието с подаването на горепосочената декларация, в срок до края на месеца следващ тримесечието. За доходите получени през месеците януари, февруари и март, декларацията се подава до 30 април 2014г.

В най-масовия случай декларацията се подава от наемодатели, които отдават помещение под наем на друго физическо лице; от самоосигуряващи се лица; от земеделски производители с реализирана селскостопанска продукция, или получени субсидии, т.е. с приходи от дейността;

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините. Декларации се подават в офисите на НАП, лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет подписана с електронен подпис.

Срокът за плащане на данъка е и срока за подаването на декларацията - 30 април 2014г.