Младежи ще пазят баби от телефонни измамници

Инициаторите на кампанията ще обикалят и по пенсионерските клубове

Младежи стартират национална информационна кампания срещу телефонните измами. Жертви на "Ало" мошениците стават най-често възрастни хора, затова днес започна инициативата в пенсионерските клубове в морската столица, а през следващите дни ще обхване и останалите общини от областта.

Хартиените брошури с полезни съвети, които младежите от ГЕРБ-Варна раздават, могат да бъдат прегънати под формата на пирамида, за да се поставят до телефона или телевизора у дома. Част от правилата, изброени върху пирамидата, напомнят на възрастните да не съобщават по телефона лични данни, да не се доверяват на примамливи предложения, да не поверяват крупни суми пари на непознати, колкото и убедително да звучат. В информационната брошура са описани и някои от сценариите, чрез които наглите измамници въздействат върху най-уязвимите представители на обществото.

Отделено е и специално място, където възрастният човек може да изпише телефоните на свои близки и роднини. Посочен е и единният номер за спешни повиквания 112, на който при необходимост да бъдат сигнализирани органите на реда.